• nbNorsk bokmål

Overtagelse

Finans & Juridisk

Overtagelse av din nye bolig i Spania

Når du har funnet din spesielle bolig, vil vi guide deg trygt og enkelt gjennom hele kjøpsprosessen med hjelp av våre samarbeidspartnere som er advokatkontor, bank, notar. Underveis vil vi også hjelpe deg med finansiell og juridisk bistand tilpasset dine behov.

Våre juridiske samarbeidspartnere

Vi samarbeider primært med advokatkontoret MN Legal Firm. De har spesialisert seg på å hjelpe utenlandske eiere og investorer med prosessen rundt boligkjøp og boligsalg i Spania. Her følger en kort beskrivelse av hvordan de kan hjelpe deg; Målsetningen deres er å forenkle for kjøper – alt fra håndtering av privat boligkjøp eller salg, med tilhørende juridiske prosesser og dokumenter – til mer kompliserte juridiske forhold. De kan opprette spanske selskap og de håndterer skatter og avgifter for våre kunder. Dersom ulykken er ute kan de bistå med hjelp i forbindelse med reparasjoner og forsikringssaker. Deres ansatte snakker minimum to språk og kjenner ulike kulturer, noe som gjør det enklere i dialogen med våre kunder fra ulike land. MN Legal Firm har flere kontor i regionen, bl.a. Mar Menor Golf Resort og Pilar de la Horadada. De hjelper ikke bare til med å forenkle det juridiske og administrative for sine kunder i selve kjøpsprosessen, men fortsetter gjerne å være din pålitelige samarbeidspartner i Spania også etter at du har kjøpt din bolig. 

Kjøp og salg i Spania

Til forskjell fra en rekke andre land må kjøpekontrakten/skjøtet signeres hos en Notar i Spania. Dette er måten å sikre kjøpet som deretter skrives inn i det spanske eiendomsregisteret. Selv om kjøpsprosessen kan oppleves som noe kompleks, finnes det store fordeler med denne saksgangen, siden den gir noen garantier som ellers ikke ville være mulige. Salgsprosessen for et privat kjøp ser ut som følger – og vi i Wergeland & Partners kan hjelpe deg hele veien:

  • Gi fullmakt til din representant (advokat). Dette er ikke nødvendig, men det forenkler hele kjøpsprosessen og gjør den mye mer effektiv og rask.
  • Søknad om NIE (Numero de Identidad de Extranjero) er et dokument som identifiserer deg som kjøper i Spania. Dokumentet er helt avgjørende og obligatorisk for å kunne gjennomføre et boligkjøp. Du søker personlig om NIE på politistasjonen, men ved å gi advokaten fullmakt ordnes dette også for deg.
  • Undertegne privat kjøpekontrakt. En privat kjøpekontrakt inneholder tydelig informasjon om forholdene rundt kjøpet, betalingsbetingelser og tidsramme.
  • Åpne en spansk bankkonto, vi bistår.
  • Søknad og aksept av finansiering, dersom dette er aktuelt.
  • Notar må undertegne skjøte. Det er først nå kjøper har juridisk rett til boligen.
  • Betaling av skatt og avgifter. Ved boligkjøp skal kjøper betale spansk moms (IVA) ved kjøp av ny bolig, eller ITP (overførings-avgift) ved kjøp av bruktbolig.
  • Registrering av skjøte i eiendomsregisteret.

Generelt sett tar kjøpsprosessen cirka 2-3 måneder.